De maandagdip. Net begonnen en nog vijf dagen te gaan tot het weekend! Kan dat niet anders?
Oxford-econoom Jan-Emmanuel De Neve denkt dat een vierdaagse werkweek met een driedaags weekend weleens gunstig zou kunnen uitpakken voor de balans tussen werk en privéleven.
“Een vierdaagse werkweek zou perfect zijn voor een betere balans tussen werk en privé. Werknemers die gelukkiger zijn, kunnen ook zorgen voor een hogere productiviteit”, zegt De Neve tegen BBC World News. “Die productiviteitswinst is waarschijnlijk voldoende om het verlies van een werkdag te compenseren.”
Dit voorjaar werd er in Nieuw-Zeeland acht weken lang een proef gedaan met een vierdaagse werkweek. Door de bank genomen werkten teams beter samen en was de betrokkenheid bij het werk groter, terwijl de ervaren werkdruk afnam.
Wel vonden sommige werknemers het lastig om zich aan het werkschema te houden. Ze moesten toch dingen doen op momenten dat ze eigenlijk vrij waren, om aan hun planning te kunnen voldoen.
Uit het onderzoek kwam niet naar voren dat de geleverde kwaliteit van het werk hoger was, maar de deelnemers gaven wel aan dat ze het driedaagse weekend fijn vonden.
Tevreden werknemer ook productiever
"Als je positiever bent over je baan en het werken zelf, kun je productiever zijn", zegt De Neve.
Deze stelling lijkt ondersteund te worden door een experiment uit 2015 van Warwick University. Daarbij werd gekeken wat het effect was van positieve impulsen, zoals het eten van chocola of het kijken naar een scène uit een comedy, op het uitvoeren van een taak.
Dit werd vergeleken met het uitvoeren van een taak, nadat deelnemers was gevraagd te denken aan het verlies van een dierbare. Degenen die met positieve input waren begonnen aan de taak, waren gemiddeld 8 tot 12 procent productiever.
Het hierboven genoemde onderzoek toont geen direct verband tussen een vierdaagse werkweek en hogere productiviteit. Maar de suggestie is wel dat gelukkige werknemers beter presteren.